Spremite vas dom za Novogodisnju noc



Da li ste ukrasili vasu jelku i dom? Ako niste, trebalo bi da pozurite jer je "najludja noc" za samo nekoliko dana.
Ukrasite sve onako kako vi zelite i kako je vama lepo, nemojte se mnogo obazirati na savete koje citate po casopisima koji ponekad nemaju veze sa realnoscu. Bitno je da je vama prijatno da kada ugasite svetlo i upalite raznobojne sijalice, uzivate u pogledu.
Kada kitite jelku prvo stavite lampione (svetlece lampice), zatim trake ili bisere za jelku (ukoliko zelite da vam jelka izgleda "elegantnije" preporucujem bisere za jelku) i na kraju stavljate ukrase. Oni koji ne vole sarene jelke, mogu koristiti ukrase u jednoj ili dve boje (crveno i zlatno, srebrno i ljubicasto, zlatno i zeleno...) Na vrhu bi bilo lepo staviti zvezdu repaticu ili andjela.

Evo necega sto mozda niste znali o novogodisnjoj jelci:
Novogodisnje drvo ili bozicna jelka je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih tradicija koje se povezuju s proslavom Bozica i Nove godine. To je obicno zimzeleno stablo koje se unosi u dom ili se postavlja na otvorenom, nekoliko dana pred pocetka nove kalendarske godine. Gregorijanski hriscani bozicno drvo ukrasavaju badnjeg dana, dok anglikanski vernici jelku kite najcesce u decembru. Drvo se ukrasava raznovrsnim kuglicama, ukrasnim trakama i svetlecim lampicama, dok su se pre cesce ukrasavalo svecama. Na vrh drveta cesto se postavljaju andjeo ili zvezda repatica koja predstavlja Vitlejemsku zvezdu iz price o rodjenju Isusa Hristosa.
Ukoliko nemate inspiraciju, mozda je dobijete dok gledate ove slike...









Kako izgledaju jelke u svetski metropolama:







Comments