Hrana za fit telo


Jabuke
Jedna jabuka sadrži između četiri i pet grama vlakana, što znači da će vam pomoći da se duže osećate sitima. One sadrže i antioksidante, što je još jedan plus.

Pasulj
Pasulj, a posebno crni, jedna je od najboljih prirodnih namirnica za mršavljenje. Zašto? Zato što sadrži veliku količinu proteina, vlakana i nimalo masti.

Paprike
Crvena, žuta ili zelena – sasvim je nebitno! Ono što je bitno jeste da paprike sadrže veliku količinu vitamina C (četiri trakice crvene paprike sadrže preporučenu dnevnu količinu ovog vitamina) te vam pomažu da se, zbog sadržaja vlakana, osećate duže sitima.


Borovnice
One su veoma ukusne i svima je poznato da su najbolji izvor antioksidanata, ali da li ste znali da su borovnice bogate i vlaknima? 100 grama ovih veličanstvenih bobica sadrži četiri grama vlakana i samo 80 kalorija.


Brokoli i karfiolOve hrskave kupusnjače još su jedne od namirnica koje su odlične za gubitak kilaže. Sadrže veliku količinu vlakana, antioksidanata i 0% masti. Pored toga, istraživanja pokazuju da su brokoli i karfiol namirnice koje pomažu u borbi protiv raka.

Cimet
Probajte slatkišima dodavati malo cimeta umesto šećera, kako biste povećali energiju i usporili oslobađanje insulina u organizmu.

Kafa
Tip kofeina koji se nalazi u kafi može da stimuliše organizam da sagori dodatnih 50 kalorija dnevno. Ipak, nemojte preterivati sa kafom. Jedna, maksimalno dve, šoljice dnevno sasvim je dovoljno. I, naravno, da biste imali “korist” od nje, pijte je bez šećera. Ako dodajete mleko u kafu, obavezno koristite obrano mleko ili ono da najmanjim procentom mlečne masti.

Jaja
Jaja su zdravi izvor proteina. Započnite jutro sa jajima i hlebom od integralnih žitarica te nećete osećati glad celo jutro.

Grejpfrut
Pored toga što će vas brzo zasititi, a da ne unesete veliku količinu kalorija, grejpfrut sadrži i jedinjenja koja pomažu u snižavanju insulina (koji izaziva skladištenje masti). Dakle, uživajte u dobrobitima grejpfruta kad god je to moguće.

Zeleni čaj
Pet šoljica zelenog čaja dnevno može vam pomoći da izgubite suvišne kilograme, a najvećim delom u predelu oko struka. On sadrži i visoku koncentraciju antioksidanata, koji vam mogu pomoći da se osećate i izgledate bolje i mlađe. PS: nemojte dodavati šećer u zeleni čaj.

Ovsene pahuljice
One su odličan izvor vlakana, a i odličan su obrok kojim možete započeti dan. 50 grama ovsenih pahuljica sadrži oko pet grama vlakana.

Maslinovo ulje
Pored drugih mnogobrojnih zdravstvenih koristi, maslinovo ulje pomaže bolju apsorpciju antioksidanata iz povrća. Dakle, obavezno kuvajte na njemu te ga dodavajte u salate.


Kruške
Osim što su prava poslastica, svaka kruška sadrži oko pet grama vlakana. Uvek je možete jesti za užinu, jer će vam pomoći da zadovoljite želju za slatkim te da “izdržite” do narednog obroka.

Paradajz
Osim što sadrži vlakna, paradajz sadrži i likopen koji poboljšava zdravlje očiju, sprečava nastajanje opekotina od sunca, a istraživanja pokazuju i da sprečava nastajanje pojedinih vrsta raka.

Voda
Da li znate da veoma često kada osjećate glad, vi ste zapravo žedni? Pre nego se prepustite užini ili nekoj grickalici, popijte čašu hladne vode, sačekajte par minuta i vidite da li vam to pomaže da suzbijete potrebu za hranom.


Comments