Zadobijte prijatelje



Ne kritikuj, ne osuđuj i ne žali se na druge
Umesto da stalno osuđujemo ljude, treba da se potrudimo da ih razumemo. Nastojmo da dokučimo uzroke njihovog ponašanja. To je mnogo korisnije i mnogo zanimljivije od kritikovanja. Razumevanje rađa saosećanje, toleranciju i dobrotu.
Ljudska priroda je takva: krivac će za svoja dela okrivljavati svakoga, osim samoga sebe. Svi smo mi takvi. Ali imajte na umu da je kritika poput goluba pismonoše i da će osoba koju kritikujete i osuđujete verovatno želeti da se opravda, te da će vas za uzvrat osuđivati ili će vam reći kako nije znao šta drugačije da uradi.

Pruži drugima iskreno priznanje
Postoji samo jedan način da pridobijemo druge za ono što želimo. Jeste li ikada razmišljali o čemu se radi?  Možete, svakako privoleti čoveka da skine sat s ruke, ako mu gurnete pištolj pod rebra, ali takav postupak ima neželjene posledice. Jedini način kojim čoveka možemo privoleti na akciju jeste da mu damo ono što želi. Pored zdravlja, hrane, dobrog života... čovek želi priznanje. U svakom čoveku postoji tajna želja da se oseti važnim i cenjenim. To je taj čovekov pokretač i samo retki pojedinci koji istinski znaju da udovolje toj neizmernoj gladi ljudskog srca biće priznati i omiljeni među bližnjima. Ne budite zbunjeni radi se davanju iskrenog priznanja, a ne o laskanju. Priznanje je iskreno, a laskanje neiskreno. Priznanje izvire izvire iz srca, a laskanje klizi s jezika. Poznate izreke kažu: „ Ne boj se neprijatelja koji te napada, nego prijatelja koji ti laska“
"Laskati, znači govoriti drugom čoveku upravo ono što on sam o sebi misli".

Podstakni u drugom želju za delovanjem
Ovo se može jako jednostavno objasniti. Npr. vi volite pse, i vaše omiljeno jelo su jagode sa šlagom. Psu, međutim nije do jagoda sa šlagom, oni više vole meso ili kosti. I zato kad odete psu vi ga hranite time, a ne jagodama, to znači da se prilagođavate psećem ukusu i nudite mu meso ili kosti.
Tako je i sa ljudima. Zbog čega ne bismo ovo pravilo primenjivali i kod ljudi – ukoliko nam je stalo da zadobijemo njihovu naklonost.
Besmisleno je  i smešno govoriti o onome što vi želite, iako vas to itekako zanima. Imajte na umu da drugim ljudima to isto može biti nezanimljivo i dosadno. Stoga se mudrost nalazi u tome da sa ljudima porazgovaramo o onome što oni žele, i da im pokažemo kako će na najbolji način moći da udovolje svojim željama.
Ako se protivite nečijoj navici pušenja, nemojte mu držati pridike, nemojte mu pričati kako želite da ostavi pušenje. Radije mu recite da će pušenje uticati na njegove sjajne rezultate u sportu, na poslu ili na njegov izgled.


Comments