Najlepse letnje destinacije

Maldivi ili Maldivska ostrvra, zvanicno Republika Maldivi, je ostrvska drzava u Indijskom okeanu koja se sastoji od grupe atola koja se prostire juzno od indijskih Lakadiva, izmedju ostrva Minikoj i arhipelaga Cagos i oko 700 km jugozapadno od Sri Lanke u Lakadivskom moru Indijskog okeana. Dvadeset sest maldivskih atola pokriva teritoriju na kojoj se nalazi 1126 ostrvaca, od kojih je dve stotine ostrva naseljeno.


Tahiti je najvece ostrvo u Francuskoj Polineziji. Nalazi se u arhipelagu Drustvenih ostrva u juznom Pacifiku. Po popisu iz 2002, ostrvo ima 169.674 stanovnika. Najveci grad je Papete. Povrsina ostrva je 1048 km².
Ostrvo se sastoji iz 2 kružna dela koja su spojena prevlakom. Oba dela su vulkanskog porekla, a zovu se „Tahiti nui“ (Veliki Tahiti) i „Tahiti iti“ (Mali Tahiti). Vecina stanovnistva zivi na Velikom Tahitiju. Vegetacija na ostrvu je gusta tropska. Ostrvo je pogodno za poljoprivredu, a okolni okean je bogat ribom.


Fidzi je ostrvska drzava u Okeaniji. Zvanicni naziv je Republika Fidzi. Glavni grad je Suva. Nalazi se u juznom delu Tihog okeana, istocno od Vanuatua, zapadno od Tonge i juzno od Tuvalua. FIdzi je arhipelag koji cini 322 ostrva i 522 ostrvaca.



Karibi su grupa ostrva koja se nalaze u Karipskom moru, ukljucujuci Bahame u Atlantiku. Ova ostrva se prostiru od Floride na severu do Venecuele u Juznoj Americi na jugu. Sastoje se od preko 7000 ostrva. Podeljeni su u 25 teritorija koje predstavljaju nezavisne drzave, kolonije i protektorate.
Karibi su se nazivali i "Zapadnoindijska ostrva" jer je Kristofor Kolumbo mislio da je dosao do Indije kada je otkrio Ameriku. Karibi se sastoje od Bahama, Velikih i Malih Antila i dela Severne Amerike.



Comments